VAD INNEBÄR TRAINEE?

Begreppet trainee innebär att man som ungdom (15-25år) mönstrar ombord på ett fartyg och seglar en (eller flera) etapp(er). En utmaning som passar stort sett alla ungdomar, oavsett tidigare erfarenheter eller förutsättningar.

 

Utmaningen riktar sig inte enbart till ungdomar som vill utvecklas inom seglingen, utan de allra flesta trainees är ungdomar som vill utveckla sina språkkunskaper, lära sig teamwork, hitta nya starka egenskaper hos sig själva, besöka nya länder och kulturer, uppleva en nattsvart stjärnklar himmel med horisonten åt såväl nord som söder, öst som väst.... och framför allt få nya vänner för livet!

Kostnader och krav

Kraven för att få segla med på ett segelfartyg som trainee är:

* Du ska ha fyllt 15 år

* Du får inte vara äldre än max 25 år

* Du bör kunna förstå och bli förstådd på engelska

* Du måste kunna simma minst 200 meter

 

Krav på erfarenhet
Erfarenhet av segling är inte nödvändigt. Den ordinarie besättningen kommer att lära dig allt du behöver veta om livet ombord på ditt fartyg. Allt från att sätta segel, till navigering och säkerhetsregler. Om du inte är rädd för höjder får du även klättra i masterna. Alla hjälper till med de dagliga arbetsuppgifter ombord som rengöring av däck och hjälpa kocken i köket.

 

Jag ska segla ensam, är det ett problem?
Många ungdomar reser på egen hand medans några väljer att ta sig an utamaningen med en vän. Av erfarenhet kan vi berätta att det går fort att lära känna nya människor under dessa omständigheter. Speciellt när ni är ingår i samma lag ombord. Många trainees får vänner för livet genom detta!

 

Vad är så speciellt med ett internationellt utbyte ombord på ett segelfartyg?
Det fina med internationellt utbyte är att du inte bara lära dig om segling och livet ombord på ett fartyg, utan även om andra kulturer och länder. Förutom segling, finns varje dag interkulturella aktiviteter där alla kan delta. I hamnen möter du trainees från andra länder som seglar på fartyg med samma förutsättningar som du - från hela världen! Tillsammans kommer du att ha riktigt kul på bl.a. mäktiga crewparade och på crewparty.

 

Vad är språket ombord?
Språket ombord är för de flesta fartyg engelska. Besättningen talar engelska och de flesta undervisning och instruktioner sker på engelska. Om du känner dig osäker på språket kommer folk att förklara igen och se till att översättningar görs. Det finns oftast svenska, norska eller danska fartyg att segla med - vilket kan vara en trygghet för många.

 

Hur är det att ombord på ett fartyg på det öppna havet?

Ombord på ett fartyg håller du vakt. Det innebär mer än att bara hålla utkik efter land. Du är ansvarig för fartyget - tillsammans med dina traineevänner och den ordinarie besättningen.

Du hjälper till med att navigera, manövrera, klättra i riggen, sätta segel, brygga kaffe, förbereda mat samt att hålla en god stämning ombord.

 

Det vanligaste systemet är att fartyget jobbar med ett bra mixat tre-skift vaktsystem. Varje vaktlag har två pass per dygn till exempel

Blå) 08:00 - 12:00 / 20:00 - 24:00,

Röd) 12:00 - 16:00 / 24:00 - 04:00,

Grön) 04:00 - 08:00 / 16:00 - 20:00

 

Livet ombord är väldigt olika från dag till dag och de olika vaktsystemen har alla sina olika charmigheter när det handlar om väder, vind och utsikt. Från solsken till regn, från delfiner som simmar längs med fartyget och till underbart vacker solnedgång.

 

Vilken försäkring behöver jag för min resa och min vistelse ombord?
Du måste bära följande försäkringar:
1. Sjukförsäkring, för ditt hemland
2. Reseförsäkring som täcker sjukvårdskostnader utomlands, förlust av bagage och gentemot tredje man.


Varje fartyg har en "Skydd och ansvarsförsäkring" som täcker dig i händelse av skada som uppstår i arbetet ombord.

 

Är jag försäkrad under min resa till och från fartyget?
Se över din reseförsäkring. Se till att inkludera resdagar i försäkringsskyddet, inte bara de dagar du är ombord på fartyget.

 

Pass

Ta alltid med dig ditt pass, tillsammans med dina försäkringsuppgifter!

 

Kostnader

Varje traineeplats kostar ett s.k. "boardprice" men det finns chanser till att få sin plats finansierad, antingen delvis eller helt. Läs mer på sidan Sponsring & Stipendium.

TIPS!
Vill du segla som trainee under The Tall Ships Races men inte fått stipendium?

Packa en väska, ta med ditt pass och dina försäkringspapper och en resekassa (Euro).
Ta dig till ditt närmsta The Tall Ships Races och hör med fartygen direkt! Av erfarenhet blir det alltid något avhopp på något fartyg, och med ett hundratal fartyg samlade på ett ställe så har du goda chanser att hitta din traineeplats - Dessutom till ett riktigt bra "sista minuten"-pris.

Alla fartyg inspekteras väl av Sail Training International och dessutom visar de upp godkända papper från sjöfartsverket. Är du helt oerfaren kan du alltid höra av dig till STA-S innan du mönstrar på.

Mathias Kindberg i rollen som trainee ombord på Gulden Leeuw 2012.
Foto: Caroline Nordstrandh

Trainees ombord på Astrid 2011
Foto: Ida Johansson

Trainees sätter segel på fartyget Astrid.
Foto: Ida Johansson